Necati Atar


Suyumuz içilebilir durumda mı?

Belediye başkanımız Süleyman Kılınç 'ın basınla istişare ve bilgilendirme toplantısının üzerinden 3 gün geçti. Ben burada, toplantıda sayın başkanımız tarafından su meselesine ilişkin yapılan açıklamayı paylaşacağım.


Belediye başkanımız Süleyman Kılınç 'ın basınla istişare ve bilgilendirme toplantısının üzerinden 3 gün geçti.

Bu 3 gün boyunca her toplantı sonrasında olduğu gibi bu toplantıya katılan 50'den fazla basın mensubu arkadaşın toplantıya ilişkin birkaç şey yazacağını düşündüm.

Toplantının geneli hakkında değilse bile en azından soru soran arkadaşların sormuş oldukları sorulara ilişkin yapılan açıklamaları sosyal medya hesaplarından da olsa paylaşmaları usuldendir.

Yani eğer soru kendisi ve toplum için önemliyse o soruya ilişkin yapılan açıklama da kendisi ve toplum için önemli olmalı diye düşünüyorum.

Aradan 3 gün geçmesine rağmen takip edebildiğim kadarıyla toplantıya ilişki herhangi bir değerlendirme yazısı ile karşılaşmadım. 

Ben burada, toplantıda sayın başkanımız tarafından su meselesine ilişkin yapılan açıklamayı paylaşacağım.

Başkanımız Adıyaman'ın içme suyunda 6 aydır herhangi bir problem olmadığını, suyun deprem öncesinde olduğu gibi içilebilir durumda olduğunu, bunu her platformda dile getirdiğini ama bu konuda resmi açıklama yapma yetkisinin Sağlık Bakanlığı'nda olduğunu, Bakanlığın da bugüne kadar Adıyaman şehir şebeke suyunun içilebilir durumda olduğuna dair bir açıklama yapmadığını söyledi.

***

Şehir şebeke suyu ile ilgili halihazırda devam eden bir çalışma yok. Dolayısıyla bakanlık açıklama için neyi bekliyor kimsenin bilgisi yok. Şehirde hala hazır su dağıtımı devam ediyor. Valilik tarafından yapılan ihalede 3 firmanın su dağıtım ve temin etme işini üstlendiği söyleniyor. Bu 3 firmanın kiminle ilintili oldukları en azından kamuoyu tarafından henüz bilinmiyor. Ama dağıtılan suyun toplamda Adıyaman'ın bir tek mahallesine dahi yetecek kadar olmadığı herkes tarafından biliniyor.

Dağıtılan su şehrin onda birine bile yetmiyorken geri kalanlar mesela şebeke suyunu kullanmaya devam ediyor. Eğer şebeke suyu içilebilir durumda değilse neden şehrin tamamına yetecek kadar su dağıtılmıyor? Eğer şebeke suyu içilebilir durumdaysa neden hala su dağıtım işine devam ediliyor?

Bununla ilgili yapılan bir resmi açıklama olmadığından bütün yazılıp çizilenler havada kalıyor.

Belediye başkanımız şebeke suyunun içilebilir durumda olduğunu ama resmi olarak bunu açıklamaya yetkisinin olmadığını söylerken Sağlık Bakanlığı hangi gerekçe ile Adıyaman'ın şebeke suyunun içilebilir durumda olduğunu açıklamıyor. Bunun halihazırda dağıtılan suyun temin işini sağlayan firmalarla direkt bir ilgisi var mı yok mu gerçekten merak ediyoruz.

***

Bir de özünden Koparılan ve neredeyse hiç anlaşılmayan, " En büyük hastalıklarımızdan biri de hep bir kahraman bekliyor oluşumuzdur. Bu şehir ayağa kalkacaksa hepimizin hep birlikte sorumluluk üstlenmesiyle ayağa kalkacaktır" açıklaması var ki bu bambaşka bir yazının konusu olsa gerektir.

***

Naçizane Sayın vekilimiz Değerli dostum Mustafa Alkayış 'a AFAD'ın en ihtiyaç duyulan bir zamanda ortada olmadığını, hizmet verir duruma gelince de şehrin en uzak noktasına taşındığına ve ulaşılabilir olmadığına, en azından acil işlemlerin yürümesi açısından şehir merkezinde hizmet verecek bir birimin kurulup kurulamayacağına dair dair bir soru sormuştum.

Bu da apayrı bir yazının konusu olsa gerektir.