Üzeyir Ergül


Memleketin Olmayan Psikolojisi

Evet yaşanan büyük tufandı ama sonrasında olay büyük bir tufan değil sıradan bir depremmiş gibi ele alındı. Tufanın büyüklüğü karşısında tek büyük olan şey halkların dayanışmasıydı.


Büyük tufan sonrasında resmi olarak hiçbir merci sorumluluk üstlenip hesap vermeye yanaşmadı. Büyük tufan sıradan bir 3. Sayfa haberi gibi arşivlerde yerini alacak.

Depremden bu yana yirminin üzerinde yazı kaleme almaya çalıştım. Deprem yerine daha çok büyük tufanı kullanmayı tercih ettim. Çünkü bir depremden çok daha fazlasıydı yaşadığımız. Yaşanan doğa olayına bir isim verilecekse eğer bu “Büyük Tufan” olmalıydı.

Evet yaşanan büyük tufandı ama sonrasında olay büyük bir tufan değil sıradan bir depremmiş gibi ele alındı. Tufanın büyüklüğü karşısında tek büyük olan şey halkların dayanışmasıydı. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından adeta insanlar iyilik yağmuru olup gökyüzünden yağmıştı deprem bölgesine.

AFAD’ın medyaya yansıyan 2021 raporunda yaşanabilecek en kötü senaryo kaleme alınmıştı. 6 Şubat tufanı AFAD’ın raporundaki en kötü senaryoydu. Senaryosu yazılan ve beklenen tufanla ilgili önlem almayan yetkili merciler deprem sonrasını da yönetemedi.

Kriz anında ve sonrasında yaşanan ihmallerden dolayı halen birilerinin adli mercilerce yargılanmasını iyi niyetle bekliyoruz. 

Resmi mercilerde durum yukarıda özetlediğimiz gibiyken halkın psikolojisi yeniden tanımlanması gereken bir vaka adeta. Yakınlarını kaybedenler tüm hislerini kaybetmiş durumda. Acının nirvanasını yaşayanlar hiçbir şey hissetmediklerini dile getiriyor. Kaybettikleri şeyin halen şokunu yaşayan insanlar geleceklerini travma üzerine inşa ettiklerinin bilincinde değiller.

122 gün sonra, yetkililerce kontrol edildi diye not düşülen bir enkazdan 20 yaşında genç bir kadının çürümüş cesedi bulundu. Yaşaması gereken, geleceğe dair hayalleri olan gencecik bir üniversite öğrencisinin 122 gün sonra bulunan cesedinin geç bulunmasına isyan ediyoruz. Öldüğüne değil, geç bulunan cesede sitem ediyoruz.

Sude Nur Duran 20 yaşındaydı. Üniversite öğrencisiydi. Tatil nedeniyle ailesinin yanındaydı. 6 Şubat’ta yaşanan büyük tufanda ailesiyle birlikte yaşamından oldu. 122 gün sonra cesedi bulundu. 122 gün sonra çürümüş bedeni ceset torbasına kondu.

İnsan yaşamının bu kadar basit olduğu bir coğrafya dünya üzerinde ne kadar yer kaplar. Memleketin ruh hali canlısını değil, enkazdan 1 gün sonra çıkarılan cesede sevinecek durumdaydı. 6 Şubattan bu yana memleketin ruh hali halen büyük tufanın şokunu yaşayanlarla işi fırsata çevirenler arasında bir yerde. 

Olmayan memleketin olmayan psikolojisini nasıl ele alacağımızı bilmiyoruz.