Şerife Güler


Kanaatkâr Olmak

Hemen hemen her yıl büyük bir vurgun olarak nitelendirebileceğimiz ve binlerce insanı maddi kayba sürükleyen sistemsel bir biçimde hazırlanmış yatırım vaadiyle kandırılmış insanların feryatlarını medyada görüyoruz.


Hemen hemen her yıl büyük bir vurgun olarak nitelendirebileceğimiz ve binlerce insanı maddi kayba sürükleyen sistemsel bir biçimde hazırlanmış yatırım vaadiyle kandırılmış insanların feryatlarını medyada görüyoruz. 

Yakın tarihte en son ‘Fatih Terim fonu’ veya  ‘yüksek getirili gizli fon’ adı altında Seçil Erzan’ın yüksek getiri vaadiyle hepimizin tanıdığı bildiği yıllarca sahalarda top koşturan futbolcuları dolandırdığını medyada görüyoruz. 

Biraz geriye gittiğimizde Faruk Fatih Özer’in kurduğu Thodex kripto para borsa hesaplarına  20 Nisan 2021’de erişilemediği için sorun olduğu anlaşıldı. 22 Nisan 2021’de Thodex hakkında soruşturma başlatılmıştı. 400 bin kişi mağdur olmuş ve milyonlarca dolar değerindeki kripto para ile Özer yurtdışına çıkış yapmıştı. 

2016 yılında kurulan Çiftlik bank adı altında, sanal bir oyunla insanların umut taciri Mehmet Aydın tarafından 2018 yılında dolandırıldığı anlaşılmıştı. 

Kolay para ve sonuç hüsran.

Yılların emeği ‘dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma’ hikayesindeki gibi kayıp gitti.

Kolay olan, emek olmayan bire on, yüze bin vaatlerinden uzak durmak gerek. 

İnsan duydukları, izlediğinde gördükleri karşısında şaşıp kalıyor. Kazanma hırsı o kadar çok insanların gözünü kör etmiş ki yılların birikimi arsa, ev tüm gayrimenkuller nakde çevrilip yatırım altında ellerinden kayıp gitmiş. Doğru olarak bildiğimiz yanlışlarımızı da fark etmiş oluyoruz. Ekonomistlerin çok doğru bir analizi var. ‘Tüm yumurtaları bir sepete koymayın’. Sepetinize olası bir şey olduğunda tüm yumurtalar kırılır. 

Yıllarca sahalarda, gözlerimizin önünde sahada ter döken, saniye saniye ekrandan gözlerimizi ayıramadığımız, gözle görülen 90 dakikanın ama aslında her gün yapılan antrenmanlar, süreklilik gerektiren bir sürecin bize yansıyan kısmı aslında. 

Her kim olursa olsun emeğinin, yatırımlarının heba olması çok üzücü. 

Kulağa cazip gelen ama insanların bilmedikleri sanal para, fon, kripto, borsa vb. bilmedikleri yatırım vaatlerinden uzak durmaları gerekiyor.

 İnsanın en güvenebileceği yatırım şekli atadan babadan öğrendiğidir. Eskiler yokluktan geldi. Kolay para kazanılmayacağını iyi bilirler.  İnsanlara, gençlere anlatılması, öğretilmesi gereken bu. Aza kanaat edin ve elinizdekinin kıymetini bilin.

  ‘Hay’dan gelen hu’ya gider’ emeksiz ve kolay kazanılan kolay harcanır demek için kullanılsa da tasavvufta Hay, Allah’ı temsil eder ve Hu’ da yine Allah’ı kastedilerek söylenmiştir. Allahtan gelen Allaha gider denilmek istenmiştir. Nitekim doğrudur da.