Uğur Dündar


İmar Planı Çizerek Şehir İnşa Edilemez

Binalar İnşa edilirken 3 ana belirleyici vardır; Güvenlik, Ekonomi, Estetik. Bu 3 faktörün kombinasyonu ve belirleyiciliği Güvenli Kent oluşturmanın ilk adımıdır.


İmar Planı Çizerek Şehir İnşa Edilemez. Tasarım grubu kavramına özel alan açmak gerekiyor. Nedir Bu Tasarım Grubu; Jeolog, Harita Mühendisi, Şehir plancısı, Mimar, İnşaat mühendisi, peyzaj mimarı.

Bu meslek grupları aynı anda parsel parsel bina-sokak ilişkisini binada mülkiyet hakkını 3. Boyutta çözerek kentsel tasarım mantığı ile bu işi yapmalı.

Yoksa 15 günde çizilen imar planı ile lisanı hal ile “ne haliniz varsa görün” demiş olursunuz. Lakin bugüne kadar hep böyle yapıldı ve planların asıl sorunları çözmeye bir etkisi olmadı. 

Deprem gerçeği ile yüzleşmek bazı göremediğimiz yönleri bize gösterdi?

Nedir peki göremediğimiz;

Adıyaman’ın bugünkü yerleştiği ova Karadağ da binlerce yıl yağışlar ile gelen alüvyon (yumuşak) toprak ile dolu durumda. Yağış yataklarını esas alıp gözünüzde canlandırırsanız en büyük tahribat yağışın ovaya ulaştığı güzergâhları takip eder. Bu da bize tahribatı yüksek bölgelerde kat yükseklikleri mevcut planı taşımayacağını göstermektedir. Zorlamaya, doğru proje-doğru uygulama klişeleri dile pelesenk etmeye gerek yok. Binalarımızı daha güvenli kat sınırlarında yapmamızın bir kaybı yok. Peki binalar inşa ederken neleri kıstas alırız;

Binalar İnşa edilirken 3 ana belirleyici vardır;

1-Güvenlik 

2- Ekonomi

3-Estetik

Bu 3 faktörün kombinasyonu ve belirleyiciliği Güvenli Kent oluşturmanın ilk adımıdır.

Peki depremden etkilenmiş vatandaşların kalıcı konutlara geçme süreci nasıl işlemeli;

1-Yerinde Dönüşüm (öncelikli strateji olmalı) Vatandaş-Belediye işbirliği 

2- Emlak Konut - Vatandaş işbirliği 

3- TOKİ’nin ürettiği konutlara yerleşim

Bu modeller ile 50 hektarın altında olmayan komşuluk ve sosyal donatı ilişkisi doğru tasarlanmış, ulaşım kurgusu anlamlı bölgelemeler yapılmalıdır. Tasarım gruplarına bu alanlarda parsel parsel binanın yerleşim detayından bahçesine, otoparkından aydınlatmasına kadar detay çalışılmalıdır. Tıpkı TOKİ’nin bugün hazine arazisine yaptığı gibi kentsel tasarımlar yapılmalıdır. Bu normal hali ile yepyeni bir felsefe ve yönetim modeli olduğu için organizasyonu vakit alabilir. Lakin şehrin 100 yıllık tüm sorunları bertaraf edilir. Hele bir de pilot bölge seçip süreci doğru işletip maliklerin hak sahipliğini 3. Boyutta çözebilirsiniz o zaman umut yeşerir. Bunu yapmak zor değil. 

Umut olmak için güven vermek lazım.