Editör


Depremin Getirdikleri ve Götürdükleri…

Depremin götürdükleri olur ama getirdikleri de olur mu diye düşünmeye başladıysanız, olabilecek farklı afetlere de hazırlık yapmaya başladınız demektir.


Depremin götürdükleri olur ama getirdikleri de olur mu diye düşünmeye başladıysanız, olabilecek farklı afetlere de hazırlık yapmaya başladınız demektir.

6 Şubat depreminin asrın felaketi olduğunu söylemek, asrın felaketi olan depremlerden ders aldığımızı göstermez. 

Sadece Adıyaman değil ama illa da Adıyaman açısından olaya baktığımızda, 6 Şubat depreminin Adıyaman’dan, Adıyamanlılardan, Adıyaman’da yaşayanlardan ve Adıyaman’ın dününden, bugününden ve yarınından neler alıp götürdüğünü gerçek bilgilerle, gerçek rakamlarla, gerçek verilerle, gün yüzüne çıkmamış gerçek örneklerle ve hep sumen altı ettiğimiz gerçek acılarla tartışıldığı söylenemez.

Özellikle depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da bunun çok daha fazla tartışılması, elde edilen sonuçların yarınlara aktarılması gerekir. Depremden etkilenen dört ilin dışında kalan yerlerde çok daha fazla tartışıldığını görmek dikkat çekiyor.

Panel yaptık, oldu. Çalıştay yaptık, oldu. Toplantı yaptık, oldu. Fotoğraf çektik, yayınladık, sergi açtık, daha ne istiyorsunuz diyenler elbet olabilir.

Yaptık, oldu” türü bir panel, çalıştay, toplantı, sergi değil, Adıyaman’da yaşayan, depremin bütün acısını ve sancısını hisseden ve gelecekteki Adıyaman’da yaşayacak olanlara ışık tutacak kadar geniş, kapsamlı, detaylı bir çalışmanın yapılması gerekir.

Adını siz koyun ama çalışmayı ötelemeyin, öteledikçe depremin getirdiklerini de götürdüklerini de unutmakla kalmıyor, aldığımız bir tek ders olmadığı anlaşılıyor.