Editör


Depremden Etkilenenlere Psikolojik Destek

Yaşananlar, normal hayatta yaşanmaması gerekenlerdi ama yaşandı. Bundan sonrasında insanımızın hayata tutunması, yarına umutla bakması, ruhsal sağlığını koruması açısından öze dönük çaba gerekiyor.


6 Şubat depreminden etkilenenler için ‘Psikolojik Destek’ talebi her dile geldiğinde konunun öneminin çok kavranmadığına inanıyoruz. Bu hem kurumlar hem depremden etkilenenler hem de diğer insanlar açısından geçerli.

Tıpkı depreme hazırlıklı olmalıyız, deyip, on binlerce insanımızı enkaza gömdüğümüz 6 Şubat depremi gibi.

Deprem, insanların psikolojisini bozar.

Her deprem bozar ama büyük çaplı, büyük acıların yaşandığı, büyük kayıplara sebep olan depremler çok daha fazla bozar.

Deprem oldubitti; işte yemeğiniz, işte suyunuz, işte prefabrik veya konteyner eviniz deyip insanların sağlam psikolojiye kavuşmasını bekleyemeyiz.

Yaşananlar, normal hayatta yaşanmaması gerekenlerdi ama yaşandı.

Bundan sonrasında insanımızın hayata tutunması, yarına umutla bakması, ruhsal sağlığını koruması açısından öze dönük çaba gerekiyor.

Adıyaman Üniversitesinin Tubitak destekli yeni projesi de, bölgeye yönelik daha önce yapılan ama kısıtlı kalan girişimlerden farklı olduğu izlenimini veriyor.

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tanhan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, kapsamı itibariyle, diğerlerinden farklılığı göze çarpıyor. Elbette bunu uygulama safhasında öğreneceğiz veya daha doğru tabirle, bunu en iyi o psikolojiye sahip insanlarımız öğrenecek, hayatını yeniden düzene soktuğu zaman görecek ve yarına daha umutla baktığı zaman projenin öneminin farkına varacak.

Deprem bölgesi için atılan her adım, verilen her çaba takdire değer; iyi ki bir köşeye çekilip kalmıyor, üretiyorsunuz…