Naif Karabatak


Deprem Öncesine Ait Bir Fotoğraf Karesi

Yıl 2014. Dışarıda, seçim karargâhından taşan insanlara AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Fehmi Hüsrev Kutlu hitap ediyor. Partili ve vatandaşlar da bu hararetli konuşmayı can kulağıyla dinliyordu. Seçim sonucu hemen hemen net gibi; vatandaşın coşkusu da bu netliğin ispatı gibi.


Bundan tam 10 yıl önceydi. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak seçime birkaç gün kalmıştı. Sanırım iki gün vardı, adaylar da son çalışmalarını tamamlamak üzereydi.

Yer Adıyaman. 

Depremde yerle bir olan İsias Otelin hemen yanındaki yıkılan binanın altıda yer alan Simit Sarayı. 

Simit Sarayının hemen bitişiği, AK Parti Seçim İrtibat Bürosuydu. 

Dışarıda, seçim karargâhından taşan insanlara AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Fehmi Hüsrev Kutlu hitap ediyor. Partili ve vatandaşlar da bu hararetli konuşmayı can kulağıyla dinliyordu. Seçim sonucu hemen hemen net gibi; vatandaşın coşkusu da bu netliğin ispatı gibi.

***

O tarihte yapılan seçimde;

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Av. Fehmi Hüsrev Kutlu 65 bin 721 oy alarak Belediye Başkanı seçilmişti. Kutlu’nun aldığı oy oranı yüzde 56,5’e tekabül ediyordu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı İnşaat Mühendisi Zeynal Bakır, 25 bin 373 oranında bir oy almış, bu da yüzde 21,8’e tekabül ediyordu.

Milliyetçi Hareket Partisinin adayı Mehmet Erdem, 14 bin 889 oy almıştı, yüzdelik dilimi 12,8’di.

Barış ve Demokrasi Partisinin adayı Erdal Yavaş, 6 bin 157 oy almış, yüzde 5,29’luk bir oranı yakalayabilmişti.

Saadet Partisinin Adayı Arif Güler 2 bin 683 oy almıştı. Bu da yüzde 2,31’e denk geliyordu.

Büyük Birlik Partisinin adayı Mehmet Vural 788 oy almış, yüzde 0,68’lik bir dilimi bulabilmişti.

Bağımsız Türkiye Partisinin adayı Abdurrahman Başsürücü 316 oy almıştı. Bu da yüzde 0,27’ye denk geliyordu. 

Millet Partisi adayı Mehmet Sait İncearık, 231 almıştı. Bu da 0,20’ye tekabül ediyordu. 

Seçime bağımsız olarak giren Ali Atıcı 99 oy almış, yüzde 0,09’luk dilime ulaşabilmişti.

Ve son olarak Doğru Yol Partisi adayı Musa Bayrak 65 oy almış, yüzde 0,06’lık bir dilime ulaşabilmişti.

***

Fotoğrafın çekildiği an henüz sonuçlar belli değildi ama kazanacak aday gün gibi açıktı, seçimi kazanacağı kesin gibi görünen AK Parti Adayı Av.Fehmi Hüsrev Kutlu’nun başkanlığı aşikârdı.

Elbette biz bütün bu hengâmenin dışındayız. İçeride çayımızı yudumlarken, kurabiyemizi midemize indirirken analiz yapıyoruz.

O gün ‘46’lık’ gibi ‘gün gelecek..’ diye geleceğe yönelik tespitler yapmıyoruz, sadece o günü, o seçimi konuşuyoruz.

Eğer 46’lık (Seksenler dizisi) gibi geleceğe yönelik varsayımlarımız olsaydı, “Gün gelecek, Adıyaman’da dünyanın en büyük depremi olacak. Şu an bulunduğumuz bina da, yanındakiler de, şehrin tamamına yakını da, hatta yetmedi 11 ilde, on binlerce bina yıkılacak. On binlerce insan hayatını kaybedecek, yüz binlerce insan yaralanacak, sakat kalacak, sevdiklerini kaybedecek” diye kara haber vermeye başlardık.

Yetmezdi tabi, “Bu toplulukta bulunan güzel insanlardan sevgili dostum İsmail Hakkı Koçak’ı da ailesiyle birlikte enkazda bırakacağız” diye devam ederdik…

Biz insanız. Dünü bilir, bugünü yaşar, yarına dair plan yaparız ama bütün planları yapan yüce güç, yüce Mevla’nın planından habersiz olarak…

Planı bilmesek de, “Çürük binada oturulmaz” ilkesini hepimiz biliriz.

Dışarıda yerel seçim var, içeride yerel değerlendirme, gelecekte küresel bir sancı…

Tıpkı bugün gibi…

Dışarıda seçimin coşkusu, adayların koşturması, partililerin çabası, insanların tercihi…

Ama hayatın gerçeği, yerel siyasetçiden “insanca ve güvenle yaşayacağımız şehir istemek” olmalı. 

Çürük binalarımıza ruhsatı ne biz isteyelim ne de onlar onaylasın. 

Bütün kurallar, bütün yönetmenlikler, bütün kaideler “zora koşma” değil, “Kıllık” değil, bizim daha iyi yaşamamız için sonuna kadar uygulansın.

Belediyelerin ahbap çavuş ilişkisiyle yönetilecek yer olmadığını anladığımız gün, çürük binalarda oturmayacağımız gündür…

Bu fotoğrafta bugün aramızda olmayan İsmail Hakkı Koçak kardeşime, kıymetli ailesine ve depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. 

Rahat olun, siz enkazda kaldınız, biz ise ancak yüreğimizi enkaza gömebildik…

***

Fotoğraftakiler: (Sağ baştan) birinci kişiyi tanıyamadım. İkinci kişi Osman Koçak, üçüncü kişi bir iş adamıydı ama ismini bilmiyorum. Dördüncü kişi İsmail Hakkı Koçak (Allah rahmet eylesin), onun yanındaki Mesut Karayılan, Naif Karabatak ve Sait Yıldırım. 

Fotoğraf çekildikten sonra masamız daha kalabalık oldu. Sinan Temel ve Av.Nazım Pektaş da geldi ama karede yok.

Diğer fotoğraf ise Simit Sarayının dışından bir kare. Benim arkamda Seçim İrtibat Bürosunda AK Parti Adayı Av. Fehmi Hüsrev Kutlu’yu dinleyen kalabalık var.