Editör


Çantada Keklik İllere Sıfır Proje

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un seçildiği takdirde hayata geçireceği projeler göz doldurdu. Çantada keklik illerde ise ziyaret var, muhabbet var, gönül belediyeciliği var, proje yok!


AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un seçildiği takdirde hayata geçireceği projeler göz doldurdu. Çantada keklik illerde ise ziyaret var, muhabbet var, gönül belediyeciliği var, proje yok!

6 Şubat’ta meydana gelen depremde şehrin tamamına yakını yıkılan özellikle 4 il ve diğer illerde belediye başkanlığına aday olanların herhangi bir projesi görülmedi, duyulmadı, yazılmadı, çizilmedi. Gaziantep hariç, ele gelir, dişe dokunur, bahsetmeye değer bir projesi olan adaya rastlanmadı. “Birlikte ayağa kaldıracağız” gibi farazi, “şehri birlikte imar edeceğiz” gibi gerçekçi olmayan, “el ele vererek eski günlere döneceğiz” hayalinden öte bir şey yok.

Aslında ne görmüşlerse onu yapıyorlar.

Bol bol ziyaret var.

Muhabbet var.

Ben sizdenim, siz bendensiniz yaklaşımı var.

Ama İstanbul’da ne var?

Eğer yorulmayacaksanız, şaşırmayacaksanız, ağzınız açık kalmayacaksa kısaca bir bakalım. Bakalım ama bunlardan en az birisinin, üçünün, beşinin Adıyaman’da, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da, Malatya’da, Kahramanmaraş’ta olduğunu da düşleyelim.

Deprem bölgesi için bile bir tek projesi olmayan adayların kendine gelmesini, çalışmasını, üretmesini, göreve geldiği takdirde laf değil, muhabbet değil, ziyaret değil, iş ve hizmet üretmesini sağlayalım.

AK Parti İBB Adayı Murat Kurum’un seçildiği takdirde yapacağını söylediği projelerine şöyle üstünkörü bir bakalım;

“Uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul “ mesela.

“Her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafikte kaybettiğimiz vakti sevdiklerimize ayırmak istiyoruz.”

Böyle bir vaatle gelin mesela…

“2034'teki hedefimiz 2034 karayolu ağırlığı yüzde 48'e çıkarmak, raylı sistemlerdeki payı da yüzde 48'e çıkaracağız. Deniz yolu ulaşımını da yüzde 4'e çıkarmaktır. Trafikte bu sayede çile azalacak. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 34 dakikaya düşecek.”

Ve “İstanbul trafiği 10 yılın sonunda geri dönmemek üzere son bulacak. “

“Mevcut 328 km metro hattını 2029'a kadar 650 km'ye çıkaracağız. 2034'te de 1004 km'ye ulaştıracağız. İstanbul'daki iki yakaya iki tünel projesi yapıyoruz. “

“Esenler ve Harem Otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 yeni lojistik merkez kuracağız. Bu iki projeyle kent içi trafikte bulunan ve yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımız olacağız.”

“Silivri'ye metrobüs geliyor.”

“İstanbul’umuza 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Aynı zamanda bu otoparklar deprem esnasında da toplanma alanı olarak kullanılacak.”

“Kendi evinin önünden aracını park edenlerden ücret almayacağız. Aynı zamanda İSRPAK'ta yüzde 25 indirim yapacağız. İlk yarım saat park ücretsiz olacak.”

“Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Tüm sistemleri 'Merkezi Taksi Sistemi' çatısı altında birleştireceğiz. Tek çatı altında bu çalışmaları yaparak taksi sayısını artıracağız.”

“Deniz ulaşımının payını 2 kat artıracağız. Beylikdüzü'nden Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş'ta mini iskeleler kuracağız.”

“Deprem bir milli güvenlik sorunudur. Afetlere dirençli İstanbul vadediyoruz.”

“Biz öldürülen yavaşlatılan KİPTAŞ ile konutu başlatıyoruz. 15 Nisan'da başvuruları alacağız. Yarısı Bizden diyerek 700 bin TL hibe desteği sağlayacağız. 700 bin TL kredi desteği ve 100 bin TL de taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda bu konutlarımızı tamamlayacağız.”

“100 bin sosyal konut üreterek bunları düşük fiyatla kiralayacağız. Bu projelerimizden 39 ilçemiz de yararlanacak. Konutlar kesinlikle satılamayacak. İhtiyaç sahiplerine kiralanacak. Böylece yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirleri koruyacağız.

“Atatürk Havalimanı'nda afet yönetim merkezi kuruyoruz. Bu merkezden tam donanımlı hastane komleksimizin yardım ve tıbbi malzemelerin lojistiğine kadar afet anında en çok ihtiyaç duyulan hava, kara ve deniz yollarına bağlantı noktalarıyla birlikte hizmet verecek.”

“İstanbul'umuza 6 yeni lojistik destek merkezleri kuracağız. Toplam sayıyı 7'ye çıkaracağız.”

“Mevcut iki acil durum hastanemize ek olarak biri Arnavutköy'de biri de Pendik'te olmak üzere iki yeni yeni acil hastanesine daha kavuşturacağız. Hasta yakınları için 8 konaklama merkezi kuracağız.”

“Haksız yere işten çıkarılanları geri alacağız.

Sürdürülebilir sosyal desteklerle eşitsizliği azaltacağız.

Bütüncül bir yaklaşımla çözümler üreteceğiz. Kimseyi haksız yere isten çıkarmayacağız.

Her mahalleye çocuklarımız için 7/24 hizmet verecek kreşler açacağız.

Aile kartla 0-4 yaş arası olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkını değiştiriyoruz. Artık yaşı 0-6'ya çıkarıyoruz. Babalarımıza da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz.”

“İlk işini kuran 100 bin girişimci kadına 100 bin TL hibe vereceğiz.”

“Okullarımızda beslenme desteği vereceğiz. İlköğretim öğrencilerine ulaşımı ücretsiz yapacağız.”

“1 Nisan sabahı gençlerimize yüzde 40 ulaşımda indirim yapacağız. Belediyelerimizin sosyal ve spor tesisleri de yüzde 50'ye varan indirimle gençlerimizin emrinde olacak.”

“Öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğalgaz desteği vererek yanlarında olacağız.”

“Yeni evlenecek gençlere 50 bin lira beyaz eşya yardımı yaparak yanlarında olacağız. İlk işini kuran gençlere 100 bin lira hibe vereceğiz.”

“İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize aylık 10 bin lira eğitim bursu vereceğiz.”

“İki yakada 3 büyük yaşlı ve engelli yaşam merkezi kuracağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz.”

“İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay İstanbul Kartlarına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız.”

“Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlerimize de ulaşımda indirim desteği vereceğiz.”

“9 yeni ileri arıtma tesisini kentimize kazandıracağız. İstanbul'a 6 yeni içme suyu barajı yapacağız. Kentin su kapasitesi yüzde 21 artacak. 2 adet 3 bin tonluk karı atık yakma tesisi yapacağız. İklim Dostu İstanbul projemiz ile hedefimiz 2040 yılında net sıfır emisyona ulaşmak olacak.”

“39 ilçe 964 mahallemizde 'Mahalle Bahçeleri' yapacağız. İstanbullular yeşil ve doğa ile iç içe yaşacak. Bu bahçelerde kadınlar için özel kıraathaneler yapacağız.”

“Haliç’in her iki yakası yeniden düzenlenecek.”

“Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ve Moda arasında kıyı düzenlemesi yaparak bu bölgeyi İstanbul’un en güzel alanlarından biri haline getirmek istiyoruz.”

Bostancı’dan başlayıp doğuya doğru ilerleyen yeşil sahil bandını Pendik’te yapacağımız çevre düzenlemesiyle birlikte taçlandıracağız.”

“İstanbul’un tam ortasında artık bu şehre cevap veremeyen Esenler Otogarı’nı yeniden tasarlayarak tamamını bölgenin en büyük parkı haline getireceğiz.”

“Köylerimiz bizim için çok değerli. İstanbul’un 151 köyünde kırsal kalkınma projesi yapacağız. Her mahallemizi, kendi özgün duruşuyla birer turizm destinasyonu olarak yeniden kurgulayacağız.”

“Köylerimizin enerji ihtiyacını rüzgar ve güneşten sağlayacağız.”

“Tüm köylerimize doğrudan desteklerimizi sunacağız.

“Mirasını geleceğe taşıyan bir İstanbul vadediyoruz. Bağrında 37 bin tarihi değeri saklayan İstanbul’umuzu yeniden dünyanın cazibe merkezi yapacağız.”

“Eminönü-Sirkeci sahil bandımızı düzenleyeceğiz. Tüm sokakları ve meydanları yeniden ele alacağız. Gece gündüz yaşayan bir gezinti yolu haline gelecek.

“Fatih Camisi çevresini yeniden tasarlayacağız. Tüm bu bölgeye yayılan yürüyüş ve bisiklet yollarını, peyzaj uygulamalarını hayata geçiriyor olacağız. Fatih’in emanetine sahip çıkacağız.”

“Her gün milyonları ağırlayan Sultanahmet Süleymaniye Camisi çevresindeki yapılarda kapsamlı bir çevre düzenlemesi yapacağız.”

“Sirkeci Tren Garı’nda ray sistemi kaldırılmadan yapılacak tematik düzenlemeyle hazinemizin yaşayan bir parçası haline gelecek.

“Millet Caddesi ve Ordu Caddesi’nde de düzenlemeler yapılacak.”

 

“Meydanlarımızı ihmal etmeyeceğiz. Bundan önce 40 ilimizde projelerimizi yaptık. İstanbul’un tüm meydanlarını ihya edeceğimizin sözünü veriyoruz.”

“Kültür sanat ve turizm ile yaşayan bir İstanbul vadediyoruz. İstanbul için yeni tesisler kuracağız. Mimarisiyle gurur duyduğumuz Atatürk Kültür Merkezimizin bir benzerini de Anadolu Yakası’nda kurulmasını isteyen hemşehrilerimiz var. Anadolu Kültür Merkezi’nin temellerini hızla atacağız.”

“İstanbul’da iki yeni tiyatroyu kentimize kazandıracağız. İBB Kültür Merkezi’nin sahnelerini kendilerine ücretsiz açarak, amatör tiyatro gruplarını destekleyeceğiz.”

“İstanbul Kültür Akademisi’ni kuracağız.

“25 yaş altı İstanbullulara, İBB Şehir Tiyatroları ve ücretli konserlerde yılda 3 defa ücretsiz bilet gibi avantajlar sağlayan Genç İstanbul Kartı’nı devreye alacağız.”

“Rami Kütüphanesi’ne 3 kardeş geliyor. 3 şehir kütüphanesi kuracağız. İstanbul kitapların okunduğu, gençlerimizin huzurla ders çalıştığı bir mekan haline gelecek.”

“İstanbul bir festivaller şehri olacak. Tüm vatandaşlarımızın birlikte olacağı İstanbul festivallerini her yıl gerçekleştirip, gelenekselleştireceğiz.”

“Kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi ve Haliç Bilim Müzesi’ni hayata geçireceğiz.”

“İstanbul’da maalesef başıboş gezen yüzbinlerce sahipsiz hayvan var. Annelerimiz endişe içinde, çocuklarımız tehdit altında.”

“Sahipsiz hayvanlar, İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak.”

“Sizlere hayatınızı kolaylaştırmak için Dijistanbul’u vadediyoruz. İstanbul’la ilgili tüm yönetim süreçlerimizi, BYTE İstanbul çatısı altında hayata geçireceğiz. Ulaşımdan, afet yönetimine her süreci BYTE İstanbul’dan yöneteceğiz.”

“Göreve gelir gelmez ilk iş hedef 2036 diyeceğiz. Olimpiyatlar için konaklama imkanlarını yeniden geliştireceğiz.”

“964 mahallemizde herkesin yürüyerek ulaşabileceği tesisler yapacağız. Halkımızı ücretsiz şekilde sporla buluşturacağız.”