Sezai Yılmaz


Anneler ve Evlatlar

Tek başına hiçbir erkeğin anlam ifade etmediğini bizden daha iyi Bilen, kadını yani anneyi var etmiştir.


Cennet Annelerin ayakları altındadır

Adem’e Havva olmakla başladı anne olma hikayesi. İlk insandan itibaren anne demek, tamamlayıcı ve destekleyici demektir.

Tek başına hiçbir erkeğin anlam ifade etmediğini bizden daha iyi Bilen, kadını yani anneyi var etmiştir.

Kadın veya anne yeryüzünde neslin devamı, soyun sürgün bulması için var olduğu kadar, yaşamsal vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Anneliğe ilk adım olan evlilik sistemi ve aile olma süreci kadın için, vazgeçilmez bir değere sahipliğin göstergesidir.

Annelik, çok sayıda rolün birlikte taşındığı yüce bir makamdır. Anne ile evler şenlenir, hayat bulur ve vazgeçilmez bir yapı kurulur.

Anne, eş için elmanın diğer yarısıdır. Anne eş için aranan, olmazsa hayatın anlamsızlaştığı bir değerdir.

Anne olmak bugün çok ötelenen bir görüntü veriyor. Annelik için evlilik yaşı çok ötelendikçe değeri de azalmaya başlıyor.

Annelik tüm olumsuz bakış açılarına veya bahanelere rağmen ayakta durmaya, yaşamaya çalışıyor.

TUİK verilerine bakınca biraz sıkıntılı tabloyla karşılaşınca ürküyoruz. Ancak Annelik müessesini kurmak ve devam ettirmek modern dönemin en önemli toplumsal amaçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Nedir anneyi kıymetli kılan şey? 

Annelik evin baş tacı edilmesi gereken bir rolüdür.

Anne, çocuk ve evin birleştirici unsurudur. Anne ailenin sabır taşıdır.

Anne olmak, aileyi yarınlara taşımada, çocukları yarına hazırlamada ve nesli güven içerisinde tutmada başat rol demektir.

Anne olmak, çocukların ana rahmine düştüğü andan itibaren koruyucu fonksiyonları devreye girmiş mükemmel bir sistem demektir.

Anne olmak, çocukları emzirmesi, temizliği, bakımı ve düzenli uyumasını sağlaması yani ihtiyaçları karşılayan bir mektep olması demektir.

Anne olmak, çocukları hayatlarının sonuna kadar onları ayakta durmasını sağlayan sevgi ve güven iklimi ile yetişmesini gerçekleştirmek demektir.

Çocuklar, anne ile birlikte gözlerini dünyaya açar ve anne ile dünyayı tanıma fırsatı bulabilir.

Annenin verdiği güven çocukların yeryüzüne özgürce katılımının bir başlangıcı olmaktadır.

Annenin çocukları için ortaya koyduğu sayılamayacak kadar özveriler, çocuklar için ilk öğretmen rolünü ortaya koymaktadır.

Ana dili, ana kucağı, ana sıcaklığı, ana sevgisi, ana şefkati, ana sabrı ve ana tecrübesi bir yuvayı ve toplumu yarınlara taşıyacak bir yaklaşımdır.

Evlatlar bugün kıymetli özelliklere sahipse nedeni, annelerin çocuklara hak ettikleri yaklaşımı samimi bir şekilde ortaya koydukları içindir.

Evlatlar, bir gül misali sürekli sulanan ve bakımı yapılan bir varlık olmuş ve etrafına güzel kokular salıyorsa bunu annelerin özverisine borçlu olduğunu unutmamalıdır.

Her anne önce nasıl bir evlat ise o evlat ta bir anne olacağını unutmadan annenin kıymetini bilmeye ve onu saygı ile örnek almaya çalışmalıdır.

Annelere öf bile demememiz gerektiğini söyleyen bir gelenekten gelindiği unutulmamalı.

Annelerini razı edenler ve onların duasını almayı hak eden evlatlar olmak dileğiyle vesselam…