Hamza Çelenk


Ağır Hasarlı Binalar Nasıl Orta Hasarlı Binalara Döndü

Normal şartlarda bu kadar artçının binanın yapısını daha fazla tahrip etmesi gerekirken üç ay sonra yapılan incelemelerde binanın hasar durumunun orta hasara dönmesi şikayetlere neden oluyor.


6 Şubat depreminden sonra Çevre şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından deprem alanında yapılan incelemeler sonucu Adıyaman Merkezde 'Ağır Hasar' raporu alan bazı binaların daha sonraki incelemelerde orta hasara çevrilmesi kafalarda soru işaretlerine yol açıyor. 

İlk incelemelerin üzerinden yüzlerce artçı deprem meydana geldi. 

Normal şartlarda bu kadar artçının binanın yapısını daha fazla tahrip etmesi gerekirken üç ay sonra yapılan incelemelerde binanın hasar durumunun orta hasara dönmesi şikayetlere neden oluyor. 

İnsanların çoğu binalardaki kolonların yapısından dolayı evlerine giremedi. Çoğu vatandaşın evi bu yüzden hırsızlara mekan oldu. 

DASK yapan vatandaşların ödemlerinde ciddi kesintiler oluşması ise işin diğer boyutu. Vatandaşların ağır hasardan orta hasara dönen meskenlerinden hak sahipliği konusunda yaşayacakları olumsuzluk da işin cabası. 

Gerekli düzeltme için bina ile ilgili itirazda bina sakinlerinin çoğunluk kararına bakılmalı.  Binalarda en ufak bir işte bile karar almak için bina sakinlerinin çoğunluğu gerekirken yer yer binada oturmayan, dairesini kiraya veren bazı ev sahiplerinin başvurusu üzerine de yetkililerin inceleme yaptıkları belirtiliyor. 

Bunun için tekrar şunu hatırlatıyoruz, hayati bir meselede binanın hasar durumu ile ilgili başvuruda karar değişikliği için de çoğunluk kararı göz önüne alınmalıdır.  İtiraz sonucu karar değişikliği olacaksa teknik ekipmanlar kullanılmalı, binanın yapısı tamamen incelenmelidir. 

Bunun dışında yapılan değişiklikler binada mukim olanların sürekli acabalar ile yaşamasına sebep olacaktır. Kaldı ki ilk incelemede ağır hasar raporu verilen binalar için ilk inceleme yanlış yapılmışsa eşyalarını alamayan vatandaşın vebali de olacaktır. Bu durumda olan binalar için bina sakinlerinin çoğunluk kararı göz önüne alınarak tekrar inceleme yapılması noktasında vatandaşa gerekli kolaylığın sağlanması istenmektedir. 

Vatandaşlar, yanlış yapıldığına inandığı konuda süreç, itiraz eden kişi ve mağduriyetlerinin nasıl giderecekleri ile ilgili düzenleme istiyorlar.