Üzeyir Ergül


AFAD 6 Şubat Depremini Biliyordu

Göz göre göre gelen bir felaketin sonucu çok ağır oldu. On binlerce insan yaşamını yitirdi. Bir o kadarı sakat kaldı, yüz binlercesi evinden yurdundan oldu.


Evet, Adıyaman AFAD 2021 yılı stratejisinde ilimizde 7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğini yazmış. Amaç bir film senaryosu değilse, böyle bir senaryo neden yazılmış? Tarih olarak da 19 Mart 2023 tarihi not düşülmüş. Yani 6 Şubat depreminden tam 41 gün sonrası için oluşturulmuş senaryo. 

“En kötü senaryo” başlığı altında öngörülen raporda depremin 7.4 şiddetinde meydana geleceği belirtilmiş. Depremin merkez üssünün Gölbaşı ilçesi olacağından Adıyaman, Besni ve Gölbaşı ilçelerinin bu depremden çok büyük etkileneceği özellikle belirtilmiş stratejik planda. 

Raporda kırılacak olan fay hattının başka bir fay hattını da harekete geçireceği belirtilmiş. Depremin şiddetinin çok büyük olması sebebiyle, şehirlerin yerle bir olacağından, önlemler alınmadığından bahsediliyor. Kentlerin kurulu olduğu zeminin topografik yapısı dolayısıyla yerleşim yeri kurulması açısından uygun olmayacağından, binaların denetimsizliğinden ve liyakatsiz kişilerin iş başında olduğu da raporda yer bulmuş. 

6 Şubat büyük tufanında raporda öngörülen en kötü senaryo gerçekleşti. Yani tahmin edilen oldu. Deprem biliniyordu ve sonuçlarının çok ağır olacağı 2021 stratejisinde ele alınıp, gerekli kurumlarla paylaşılmış. 

Göz göre göre gelen bir felaketin sonucu çok ağır oldu. On binlerce insan yaşamını yitirdi. Bir o kadarı sakat kaldı, yüz binlercesi evinden yurdundan oldu. 

Bilimsel veriler depremin olacağına işaret ediyor. Ve önlem alın diye uyarı yapıyor. Hem de en stratejik konuma sahip AFAD böyle bir raporu hazırlıyor. Yani tam da önlem alması ve diğer kurumlarla koordinasyonu sağlaması gereken kurum. 

Depremin olacağını engelleyemezsiniz, ancak önlem alabilirsiniz. Kayıpları en aza indirebilirsiniz. Kimse bu kadar büyük depremi beklemiyordu gibi yöneticilerin sözleri kendilerini aklamaktan başka bir şey değil. Tam tersine yöneticisi olduğunuz kurumlar bu depremi öngörüyormuş. 

Sonuç, kendi yazdıkları senaryoyu kendileri ciddiye almamış. Beklenen depremin öncesinde önlem almak, uyarmak yerine nasıl Allah’a havale ettiysek, sonrasını da Allah’a havale ederiz deyip işin içinden çıkmışlar.