Cengiz İnci


Adıyaman’ın Vekillerine Açık Mektup (Mustafa Alkayış)

Yıkılmış, bitmiş ve umutların tükendiği bir dönemde olduğumuzu sizlerde iyi biliyorsunuz. Bu tükenmenin bitmesi için de vekillerin yani sizlerden gerekli çabayı göstermenizi bekliyoruz.


Adıyaman’da 06/02/2023’te hep birlikte kıyameti yaşadık ve bu kıyametin etkileri Adıyaman’da halen devam etmekte.

Depremin oluşturduğu sıkıntıların giderilmesi için nasıl çalışmaların yapıldığını, yapılan çalışmalarda eksiklerin neler olduğu ve bu eksikliklerin giderilmesi konusunda ne gibi çalışmaların yapıldığı ya da yapılacağı konusunda merakımızın giderecek yetkilileri araştırmak ve yetkililere çözüm önerileri sunmak amacıyla bir yazı dizisi hazırlamaya karar aldım.

Bilindiği gibi asrın felaketinde herkesin yaşadığı gibi kıyamette bulunmuş biri olarak Adıyaman’ın inşasında ve ihyasında katkısı olacak herkesi merakla incelemeye karar verdim ve öncelikle Adıyaman’ın vekillerinin neler yaptığını merak edip vekillerden araştırmaya başlamak istedim.

Adıyaman vekillerinin bu deprem sürecinde Adıyaman ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptıklarını merak edip vekillerimiz hakkında bilgi toplamak amacıyla vekillerimiz hakkında kısa bir araştırma yapmaya karar verdim.

Bu haftaki konuğumuz: Sayın Mustafa Alkayış,

Mustafa Alkayış: Avukat; İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da tamamladı. 1995 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Adıyaman Üniversitesinde hukuk ve adalet alanında tezli yüksek lisans yaptı.

Uzun yıllar serbest avukat olarak çalıştı.

Alkayış’ın siyasi geçmişi irdelendiğinde farklı partilerde yöneticilik yaptığını görmekteyiz; Fazilet Partisi Adıyaman İl Başkanlığı, Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanlığı, HAS Parti Adıyaman İl Başkanlığı ve iki dönem AK PARTİ Merkez İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ortaokul Seçmeli Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı ve Uygulamasının Öğrenci ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi” isimli bir kitabı yayımlandı.

Birçok partide il ve ilçe Başkanlığı yapan sayın Alkayış son seçimde birçok rakibi arasında sıyrılarak milletvekili adayı olup daha sonrasında 2023 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nde milletvekili seçildi. 

Adıyamanlılar ve Adıyaman Ak Parti teşkilatı tarafından ‘’Atom karınca’’ olarak tanınan Alkayış’tan bir Adıyamanlı olarak bir Atom karınca gibi çalışmasını gerektiğini düşünüyoruz ve bu konuda da beklentilerimizin olduğunu bilmelerini istiyoruz. 

Sayın Alkayış’ın yapmış olduğu çalışmaları, görüşmelerini, meclisteki açıklamalarını, Adıyamanlı diğer vekillerle yaptığı çalışmaları ve diğer aktivitelerini yakından takip ettiğimiz sayın Alkayış’ın meclis oturumundaki bir açıklamasını aynen sizlerle paylaşıyoruz.

“Adıyaman'ımız 6 Şubat depremlerinin etkisini en çok hisseden, can ve mal kayıplarını en yüksek düzeyde yaşayan illerimizden bir tanesidir. Toplamda 64.811 konut hasar görmüştür. Bu nedenle, ilimizde sürdürülen inşa ve ihya çalışmaları kapsamında Adıyaman'ımızda 41.171 konut, 23.640'ı köy evi, 17.392'si ticari alan olmak üzere toplam 82.203 adet bağımsız bölüm inşa edilecektir. Bunlardan 4.118 tanesinin yılsonuna kadar teslim edileceğinin müjdesini buradan ifade etmek istiyorum. Şartlar ne kadar ağır olursa olsun Hükûmetimiz depremin yaralarını sarmak adına büyük bir fedakârlık ve gayret göstermektedir. İlimiz için ortaya konan yatırımların kısa süre içerisinde gözle görülür bir şekle dönüşeceğini ve vatandaşlarımızın sorunlarının çözüleceğini belirtiyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.” diyerek konuşmasını bitiren Alkayış’ın bu konuda daha hassas olması gerektiğini düşünmekteyiz.

 Alkayış’tan buna benzer Genel Kurul Konuşmalarını beklediğimizi ve ilgili Bakanlıklarla görüşüp Adıyaman’ın sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz vekilimizden.

Adıyaman’da yapılan Tokilerin yakında takip edilmesi konusunda da gerekli hassasiyettin gösterilmesi gerektiğini ve yerinde dönüşüm gibi konularda pozitif bir ayrımcılık bekliyoruz ve bu beklentinin diğer deprem bölgelerine de gösterilmesi de gerekiyor.

Adıyaman’a baktığımızda şehrin günbegün viraneye döndüğünü ve bu virane şehirde yaşamaya çalışan Adıyamanlıların yaşamlarını kolaylaştırılması için gerekli hassasiyettin gösterileceğini düşünüyoruz bir vatandaş olarak. 

Yıkılmış, bitmiş ve umutların tükendiği bir dönemde olduğumuzu sizlerde iyi biliyorsunuz.

Bu tükenmenin bitmesi için de vekillerin yani sizlerden gerekli çabayı göstermenizi bekliyoruz.

Sizlerin; durmaya, uyumaya ve dinlenmeye hakkınız olduğunu biliyoruz ancak bu dönem o dönem değil diyerek çalışmak zorundasınız.

Bizler; sizlerden insanüstü bir performans beklediğimizi bilmenizi istiyoruz.

Sayın Alkayış’ın 20/10/2023 tarihinde vermiş oldukları” Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi.’’ gibi tekliflerin verilmesini gerektiğini hatırlama gereğini dahi duymadığımızın bilmesini istiyoruz. 

Uzun soluklu siyasi hayatında farklı partilerde siyaset yapan Alkayış’ın milletvekilliği koltuğunda da Adıyaman’a daha iyi hizmetlerde bulunacağını düşünüyoruz.

 Hepimizin ortak paydası Adıyaman olduğunu düşünürsek Adıyaman’ın ve Adıyamanlının çekmiş olduğu sıkıntılara istinaden herkese fikirlerimizi beyan etme hakkımızın olduğunu bilerek yazıyoruz.

Bu vesileyle depremde vefat eden bütün kardeşlerimi rahmetle anıyorum.