Cengiz İnci


Adıyaman’ın Vekillerine Açık Mektup; Abdurrahman Tutdere

Adıyaman vekillerinin bu deprem sürecinde Adıyaman ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptıklarını merak edip vekillerimiz hakkında bilgi toplamak amacıyla vekillerimiz hakkında kısa bir araştırma yapmaya karar verdik.


Hep birlikte 06/02/2023’te Kahramanmaraş merkezli olan depremde kıyameti yaşadık ve bu kıyametin etkileri halen devam etmektedir.

Depremin oluşturduğu sıkıntıların giderilmesi için nasıl çalışmaların yapıldığını, yapılan çalışmalarda eksiklerin neler olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi konusunda ne gibi çalışmaların yapıldığını, yapılacağı konusunda merakımızın giderecek yetkilileri araştırmak, yetkililere çözüm önerileri sunmak amacıyla bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim.

Bildiğiniz gibi asrın felaketinde bulunmuş biri olarak Adıyaman’ın inşasında ve ihyasında katkısı olacak herkesi merakla incelemeye karar verdim ve öncelikle Adıyaman’ın vekillerinin neler yaptığını merak edip vekillerden başlamak istedim.

Adıyaman vekillerinin bu deprem sürecinde Adıyaman ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptıklarını merak edip vekillerimiz hakkında bilgi toplamak amacıyla vekillerimiz hakkında kısa bir araştırma yapmaya karar verdik.

Bu haftaki konuğumuz CHP Milletvekili sayın Abdurrahman Tutdere, Avukat; Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesini bitirdi.

2001 yılından itibaren Adıyaman Barosuna kayıtlı serbest avukat ve uzman arabulucu olarak görevlerinde bulunmuştur.

Adıyaman Barosunda Baro Başkan Yardımcılığı, Türkiye Barolar Birliğinde Çocuk Hakları Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 

Sivil toplum kuruluşlarında ve sivil toplum platformlarında değişik görevler aldı.

Aktif siyasete 1998 yılında CHP Adıyaman İl Gençlik Kollarında başladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütünün ana kademelerinde çeşitli görevlerde bulundu.

27. Dönemde Adıyaman Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu ve TBMM Başkanlık Divanı Üyeliği görevlerinde bulundu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesidir.

Kendisi hakkında bilinenin yanında çiftçi bir ailenin çocuğu ve kendisinin ifadesiyle’’ tütün parasıyla okudum, avukat oldum.’’ dediğini bildiğimiz Tutdere her platformda Adıyaman tütünü için gerekli açıklamaları yaptığını biliyoruz.

‘’Malatya için kaysı neyse Adıyaman için tütün o’dur.

Giresun için fındık neyse Adıyaman için tütün o’dur.

Rize için çay neyse Adıyaman için tütün o’dur.’’ Dediğine defalarca şahit olduk.

Adıyaman-Çelikhan arası yol yapımı için gerekli mücadeleyi verdiğini de bilmekteyiz.

Deprem döneminde de Adıyaman için gecesini gündüzüne kattığını biliyoruz. 

Kendisiyle yaptığımız 4 dakikalık telefon görüşmesinde son derece samimice konuşması ve verdiği bilgiler için de Tutdere’ye teşekkür ediyorum.

Deprem döneminde 12 /14 arası aşevi açtıklarını, köylere dahi üç öğün yemek yaptıklarını ya da yemek gönderdiklerini açıkladılar.

Depremin ilk günlerinde itibaren görüştüğüm bazı dostlarımızın Tutdere’nin depremin ilk günlerinden itibaren Adıyaman’da olduğunu ve halk için gece gündüz çalıştığını görüştüğümüz dostlarımız tarafından bilgilendirildik.

Ayrıca; Adıyaman merkez Yeni Mahallede konteynerlerin kurulması için Türkiye’nin çeşitli kendi partilerine ait belediyelerinden konteyner temin edip, konteynerleri kurdurup Afad’a teslim ettiğini biliyoruz ve dostlarımız bu konuda da bildiklerini bizimle paylaştı.

Depremden sonra TBMM’de Depremle ilgili soru önergeleri sunduğunu kayıtlarda gördük ve en önemli soru önergelerinden biri de asbest tehlikesinin incelemesiyle ilgili olduğunu belirtebiliriz.

Adıyaman'da inşa edilen afet konutu projelerinin altyapı ve yol yapım ihalelerine ilişkin soru önergesi gibi bu minvalde çeşitli soru önergelerini verdiğini meclis kayıtlarında gördük.

Ayrıca; Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tekliflerini verdiğini de meclis kayıtlarında mevcuttur.

‘’Adıyaman ana muhalefet milletvekili olarak elimden geldiği kadar Adıyaman ve Adıyamanlılar için mücadeleme devam edeceğim.’’

 Açıklamalarından dolayı sayın Tutdere’ye teşekkür ediyoruz. 

Diğer vekillerimizin çalışmaları hakkında da ilerleyen zamanlarda kamuoyunu bilgilendirmeye çalışacağız

Bir depremzede olarak sizlerin yaptığı ve yapacağı çalışmaları yakından takip edeceğimizi ve çalışmaları Adıyamanlılarla paylaşacağımızı bütün vekillerimizin bilmesini istiyorum.

Bu vesileyle depremde vefat eden bütün kardeşlerimi rahmetle anıyorum.