Üzeyir Ergül


6 Şubat Hiç Yaşanmamış Gibi

Binlerce yıl geçse de unutulmayacak bir tufanı 7 ay gibi kısa bir sürede unutturdular. Biz buna bellek yitimi diyoruz. Aslında bellekten silme. Depremden dolayı koltukları sallanmayanlar insanların belleklerine müdahale ediyorlar.


Binlerce yıl geçse de unutulmayacak bir tufanı 7 ay gibi kısa bir sürede unutturdular. Biz buna bellek yitimi diyoruz. Aslında bellekten silme. Depremden dolayı koltukları sallanmayanlar insanların belleklerine müdahale ediyorlar.

Asrın felaketi diyerek ihmalkarlıklarına kılıf uyduranlar bir sosyal mühendislik projesi sayesinde 6 Şubat’ı insanların yaşamlarından çıkardılar. Karar vericiler için 6 Şubat büyük bir tufan değil sıradan bir doğa olayı olarak ele alınmakta. Bakın depremin üzerinden 7 ay geçti ama sanki 700 yıl öncesinde yaşanmış bir olay gibi ele alıp geçiştiriyoruz.

11 ili ve Gazimağusa’yla birlikte 12 ili etkileyen, kadim şehirler Adıyaman ve Hatay illerini haritadan silen, on binlerce insanı yaşamdan koparan, binlercesini sakat bırakan bir olayı 210 gün gibi kısa bir sürede unuttuk.

Gücü elinde tutan geçmişi silebiliyor, kendi menfaati doğrultusunda yaşananları değiştirebiliyor. Ve o olaydan kendi menfaati nasıl şekillenecekse topluma da o şekilde entegre ettirebiliyor. Adeta tarihi yeniden yazabiliyor!

Evet 7 ayda unutturdular yani 210 günde. Aksini iddia etmek imkânsız neredeyse. Bakın bugün depremden dolayı yaşamını yitirenler, sakat kalanlar ve yerle bir olmuş şehirler için hiç kimse tufandan önce neden önlem alınmadı, neden kimse yargılanmıyor diye sormuyor. Herkes enkazlar neden geç kaldırılıyor, neden demir ayrıştırması susuz bir şekilde ve yerinde yapılıyor diye soruyor. Kimse ilk 4 gün neden hiçbir yardım gelmedi diye sormuyor. Herkes kiraların artışından ve hırsızlıktan bahsediyor. Güç kimdeyse gündemi de o belirliyor. Amaç hedef şaşırtmak, insanların başka konularla oyalanmasını ve asıl konuşmaları gerekenleri konuşturmamak ve yargılamaları gerekenleri yargılamamalarını sağlamak.

Enkazlar aslında geç kaldırılmıyor tam tersi çok hızlı kaldırılıyor. Ortada adli davalara konu olacak deliller bırakılmıyor. Bir an önce şehri enkazlardan arındıralım ve hiçbir şey olmamış gibi hayata devam edelim diyen güç odakları elini çok hızlı tutuyor. Şehirden son moloz yığını kalkınca bellekte 6 Şubat büyük depremi de kalmayacak.

Şehirler yıkılır yeniden kurulur. Yeri gelmiş şehirlerin yerleri değiştirilmiştir. Yusufeli barajından dolayı Yusufeli ilçesinin yeri birçok kez değiştirilmiştir. Samsat ilçesi Atatürk Barajından dolayı yeri değiştirilen ilçelerden. Çok kısa bir sürede yeni bir şehir kurulur. Binlerce yılda kurulan şehirlerin yanında 10 yılda şehrin kurulması çok kısa bir süre sayılır. Ama yitirdiklerinizi geri getiremezsiniz. Yeniden yitirmemek için unutmamak gerekiyor. İnatla ihmali bulunanların hesap vermesi ve cezalandırılması için gündemden 6 Şubat’ın düşmemesi gerekiyor.